Porady architekta

Najlepsze źródło informacji

 Jak zaaranżować kuchnię, żeby była wygodna. Najczęściej popełniane błędy.

Na początku projektowania kuchni warto zadać sobie kilka podstawowych pytań. Między innymi jaką rolę pełni dla mnie kuchnia? Jak duża jest moja rodzina? Jak często robię zakupy? Jakie wymagania musi spełniać? Wcześniejsze przemyślenie tych kwestii ułatwi późniejszą pracę również wtedy, gdy projekt zlecamy architektowi. Należy pamiętać, iż projekt kuchni należy zaplanować juz na etapie instalacji- gdzie ulokować przyłącze wody, gazu, kontaky, włączniki. Warto pamiętać też o rozmieszczeniu odkurzacza centralnego. Praca z klientem, który jest świadomy swoich upodobań i oczekiwań, patrzącym na swoją przyszłą kuchnię w sposób realistyczny to dla architekta czysta przyjemność.

Należy pamiętać przede wszystkim o:

Ciągu roboczym.

To takie ustawienie szafek, sprzętów AGD i dodatkowego wyposażenia, które zagwarantuje, że wszystkie wykonywane czynności odbędą się w możliwie najkrótszym czasie i przy minimalnym wysiłku ze strony człowieka. W skład ciągu roboczego wchodzą kolejno (dla osoby praworęcznej) takie strefy jak: strefa zapasów, strefa przechowywania, strefa zmywania, strefa przygotowywania, strefa gotowania i pieczenia. W ciągu roboczym liczy się jednak nie tylko kolejność, ale również powierzchnia, jaką przeznaczamy dla każdej ze stref.

Ergonomiczne ustawienie mebli.

Jeśli szafki i sprzęty są ustawione w odpowiedniej odległości i kolejności, znacznie łatwiej z nich korzystać. Na przykład miejsce na talerze i szklanki powinno się znajdować w bezpośredniej bliskości zmywarki. Odkładanie umytych naczyń nie wymaga wtedy wysiłku i zajmuje mniej czasu. Należy również uwzględnić wzrost osób korzystających z kuchni.

Wysoka jakość.

Wybierając meble należy postawić na jakość materiałów i systemów  oraz wybrać sprawdzonego wykonawcę. Warto wydać więcej, aby dłużej i bez usterek używać z wymarzonej kuchni. Wypadające szuflady czy trzaskające drzwiczki potrafią skutecznie niechęcić Nas do korzystania z kuchni  i nawet ulubiony odcień frontów tego nie zrekompensuje.

Dobrze zorganizowane wnętrza.

Ważne jest wyposażenie szafek i szuflad, które ułatwia zagospodarowanie cennego miejsca. Kolejna podpowiedź: po co przeszukiwać ciemną głęboką szafkę pod blatem, jeśli talerze, garnki, a nawet kosz na śmieci można przechowywać w... szufladach. Dostęp do nich jest naprawdę dużo łatwiejszy.

Wszystko na miejsce.

Nic tak nie ułatwia pracy jak pewność, co gdzie jest schowane. Jeśli ułożysz przedmioty według przemyślanego klucza, z łatwością je odnajdziesz.

 

http://kobieta.onet.pl/dom/kuchnia/jak-urzadzic-kuchnie-cztery-zelazne-zasady/2g32x http://designyourlife.pl/design/jak-urzadzic-funkcjonalna-kuchnie-czesc-1/

biuro uArchitekta - projekty domów
Wróć do listy porad