Jak zaaranżować kuchnię, żeby była wygodna. Najczęściej popełniane błędy.
Na początku projektowania kuchni warto zadać sobie kilka podstawowych pytań. Między innymi jaką rolę pełni dla mnie kuchnia? Jak duża jest moja rodzina? Jak często robię zakupy? Jakie wymagania musi spełniać? Wcześniejsze przemyślenie tych kwestii ułatwi późniejszą pracę również wtedy, gdy projekt zlecamy architektowi. Należy pamiętać, iż projekt kuchni należy zaplanować juz na etapie instalacji- gdzie ulokować przyłącze wody, gazu, kontaky, włączniki. Warto pamiętać też o rozmieszczeniu odkurzacza centralnego. Praca z klientem, który jest świadomy swoich upodobań i oczekiwań, patrzącym na swoją przyszłą kuchnię w sposób realistyczny to dla architekta czysta przyjemność.
To takie ustawienie szafek, sprzętów AGD i dodatkowego wyposażenia, które zagwarantuje, że wszystkie wykonywane czynności odbędą się w możliwie najkrótszym czasie i przy minimalnym wysiłku ze strony człowieka. W skład ciągu roboczego wchodzą kolejno (dla osoby praworęcznej) takie strefy jak: strefa zapasów, strefa przechowywania, strefa zmywania, strefa przygotowywania, strefa gotowania i pieczenia. W ciągu roboczym liczy się jednak nie tylko kolejność, ale również powierzchnia, jaką przeznaczamy dla każdej ze stref.
Jeśli szafki i sprzęty są ustawione w odpowiedniej odległości i kolejności, znacznie łatwiej z nich korzystać. Na przykład miejsce na talerze i szklanki powinno się znajdować w bezpośredniej bliskości zmywarki. Odkładanie umytych naczyń nie wymaga wtedy wysiłku i zajmuje mniej czasu. Należy również uwzględnić wzrost osób korzystających z kuchni.
Wybierając meble należy postawić na jakość materiałów i systemów oraz wybrać sprawdzonego wykonawcę. Warto wydać więcej, aby dłużej i bez usterek używać z wymarzonej kuchni. Wypadające szuflady czy trzaskające drzwiczki potrafią skutecznie niechęcić Nas do korzystania z kuchni i nawet ulubiony odcień frontów tego nie zrekompensuje.
Ważne jest wyposażenie szafek i szuflad, które ułatwia zagospodarowanie cennego miejsca. Kolejna podpowiedź: po co przeszukiwać ciemną głęboką szafkę pod blatem, jeśli talerze, garnki, a nawet kosz na śmieci można przechowywać w... szufladach. Dostęp do nich jest naprawdę dużo łatwiejszy.
Nic tak nie ułatwia pracy jak pewność, co gdzie jest schowane. Jeśli ułożysz przedmioty według przemyślanego klucza, z łatwością je odnajdziesz.
Wróć do listy poradhttp://kobieta.onet.pl/dom/kuchnia/jak-urzadzic-kuchnie-cztery-zelazne-zasady/2g32x http://designyourlife.pl/design/jak-urzadzic-funkcjonalna-kuchnie-czesc-1/
Dla wszystkich zamówień opłaconych z góry
Zwróć zamówiony projekt do 14 dni lub wymień go na inny w ciągu 30 dni
Wszystkie zamówienia realizujemy niezwłocznie