Porady architekta

Najlepsze źródło informacji

 

co wziąć pod uwagę projektując budynek gospodarczy?

Może pełnić rolę magazynu, składu narzędzi, spichlerza lub przydomowego warsztatu – dziś opowiemy o tym, co wziąć pod uwagę przy projektowaniu budynku gospodarczego. Czy na budowę budynku gospodarczego musimy ubiegać się o specjalne pozwolenia? Co wziąć pod uwagę projektując budynek gospodarczy? Oto wszystko, co powinniście wiedzieć, jeżeli planujecie budowę takiego obiektu – zapraszamy do lektury!

Spis treści:

  1. Definicja budynku gospodarczego
  2. Pozwolenia na budowę budynku gospodarczego
  3. Efektywność energetyczna budynku
  4. Organizacja przestrzeni budynku gospodarczego
  5. Od czego zacząć projekt budynku gospodarczego?

Definicja budynku gospodarczego

Na początek objaśnijmy jakie obiekty określa się mianem budynku gospodarczego. Terminem tym można określić praktycznie każdy budynek niemieszkalny przeznaczony do wykonywania prac warsztatowych, składowania różnych przedmiotów bądź magazynowania żywności. Jak już pewnie zauważyliście, definicja budynku gospodarczego jest bardzo szeroka i może odnosić się zarówno do spichlerza czy garażu, jak i szopy bądź składziku narzędziowego. Napiszemy więc ogólnie, co wziąć pod uwagę projektując budynek gospodarczy – nie skupimy się więc materiałach budowlanych, ponieważ detale konstrukcyjne poszczególnych budynków gospodarczych znacząco się różnią.

Pozwolenia na budowę budynku gospodarczego

Czy muszę ubiegać się o pozwolenie na budowę budynku gospodarczego? – To jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby, które zastanawiają się nad wzniesieniem takiego obiektu, dlatego już na początku postanawiamy rozwiać tę wątpliwość. Budynek gospodarczy można wznieść na różnych zasadach – wszystko zależy od metrażu planowanego obiektu.

  • Na budowę budynku gospodarczego o powierzchni użytkowej do 35 metrów kwadratowych nie potrzebujemy żadnych pozwoleń. Jedyne co musimy zrobić, to zgłosić na 30 dni przed planowanym rozpoczęciem budowy zamiar wzniesienia takiego obiektu. Takiego zgłoszenia dokonuje się we właściwej dla danej działki jednostce administracyjnej. Te 30 dni to czas, w którym organ administracyjny może wyrazić sprzeciw dla rozpoczęcia takiej budowy.
  • Na budowę obiektu gospodarczego o powierzchni użytkowej przekraczającej 35 metrów kwadratowych trzeba ubiegać się o pozwolenie.

Wyrażony przez organ administracyjny sprzeciw dla rozpoczęcia budowy jest najczęściej poparty niezgodnością z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego. Dlatego przed rozpoczęciem takiej budowy najlepiej sprawdzić, czy jest ona w ogóle możliwa na danej działce. Kolejna sprawa to często powielana nieprawda, że w Polsce możemy wznosić obiekty gospodarcze o powierzchni do 70 metrów kwadratowych bez ubiegania się o pozwolenie na budowę. Prawo to odnosi się wyłącznie do budynków mieszkalnych.

Efektywność energetyczna budynku

Czym jest efektywność energetyczna budynku? Termin ten określa przystosowanie danego obiektu budowlanego do utrzymania komfortowych warunków termicznych wewnątrz. Mowa tu więc o odpowiedniej termoizolacji oraz dostosowaniu systemów ogrzewania. Kwestia ogrzewania jest często pomijana przy planowaniu obiektów gospodarczych – a to duży błąd. Nawet jeżeli nie planujemy w takim obiekcie zamontować ogrzewania, to powinien być on zaprojektowany w taki sposób, aby temperatura wewnątrz nie spadała poniżej krytycznego poziomu. Dlatego termoizolacja budynku gospodarczego jest niezwykle ważna – eliminuj straty ciepła, wszędzie tam, gdzie to tylko możliwe. Niskie temperatury mogą mieć negatywny wpływ na stan techniczny niektórych sprzętów. Kończąc ten akapit, nadmienimy, że praca przy zbyt niskiej może naruszać przepisy BHP – warto mieć to na uwadze, jeżeli planujemy wykorzystać dany obiekt w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.

Organizacja przestrzeni budynku gospodarczego

Niezależnie od docelowego przeznaczenia danego obiektu gospodarczego, jego przestrzeń użytkowa musi być odpowiednio zaprojektowana, a kluczowym aspektem takiego projektu jest zawsze funkcjonalność. Posłużymy się przykładem – powiedzmy, że dany obiekt będzie posiadał garaż, część magazynową i punkt spotkań z klientami. Dobrze, więc jeżeli taki punkt nie będzie się znajdował w garażu, a w pobliżu drzwi wejściowych, dzięki czemu nasi kontrahenci nie będą krążyć po całym obiekcie. Część magazynowa powinna sąsiadować z częścią garażową, dzięki czemu można będzie szybko i sprawnie przeprowadzać załadunki czy rozładunki. Kształt bryły takiego budynku gospodarczego oraz układ pomieszczeń powinny być więc dostosowane do jego docelowego przeznaczenia.

Od czego zacząć projekt budynku gospodarczego?

Dziś napisaliśmy ogólnie o tym, co wziąć pod uwagę projektując budynek gospodarczy. Mamy nadzieję, że informacje te pomogą Ci w lepszym zaplanowaniu takiego obiektu. Wykonanie docelowego projektu najlepiej powierzyć architektowi – na naszej stronie znajdziesz gotowe projekty budynku gospodarczego. Projekty te można modyfikować i dostosować do własnych potrzeb. Jeżeli wśród dostępnych opcji nie znalazłeś satysfakcjonującego projektu, to zapraszamy do kontaktu – zaprojektujemy obiekt gospodarczy dostosowany do Twoich wymagań. Na koniec dodamy, że punktem wyjściowym do stworzenia jakiegokolwiek projektu, powinien być szkic z planowanym kształtem budynku. Tworząc go, weź pod uwagę wymiary działki, drogi dojazdowe, oraz przeznaczenie docelowe budynku. Taki szkic będzie wizją, dzięki której architekt lepiej pozna Twoje potrzeby, które później naniesie na finalny projekt.

UA
Wróć do listy porad